“JAKTEN PÅ ET VILT LIV”

Jens Kvernmo har dratt jakt, fiske, tur og friluftsliv til proporsjoner og kvantitet langt utover det gjennomsnittlige i befolkninga. I går var jeg på foredrag ved Alta folkehøgskole, der villmarkingen Jens Kvernmo fortalte om hva som har formet han til den han er og med dragningen han har mot ensomheten i fjellet. Med flotte bilder, fengende videosnutter og hyggelige anekdoter delte han glimt fra et turliv utenom det vanlige.

 

 

Lars Krempig innleder til fredagsforedrag med Jens Kvernmo på Alta folkehøgskole

Foredraget startet noen tankeprosesser i meg: Hva er det som trekker meg på tur? Er jeg kandidat for å traske rundt på vidda i månedsvis? Når synes jeg en tur er skikkelig vellykket? What`s in it for me?

Ann-Siri og meg på fredagsforedrag.

 

Nå er det lenge siden jeg har skrevet blogginnlegg, og det henger selvfølgelig sammen med at det ikke er høysesong for utagerende uteliv i Finnmark. Det er for det første mørketid, det har vært jul, det er mye å gjøre i ny jobb og mye å styre med i styre og stell i Jeger- og fiskerforeninga. I tillegg har jeg glemt å ta bilder når jeg har vært på tur. Skikkelig seriøs blogger altså …..


Jeg var på sesongens første skitur for noen uker siden, blålyset var nydelig, hundene ble sendt ut på søk etter ryper, Tia gikk i stand og jeg fokuserte 100% på situasjonen. Etter turen kom jeg på at “Farsken, æ skulle jo filmet og tatt bilder”. Det er jo gøy å dele fra opplevelser, det gjorde Helge Ingstad i sin tid og det gjør Jens Kvernmo også, men det er egne opplevelser som gjør at jeg drar på tur. Jeg har jo drevet med turing før Facebook og Instagram. Når jeg tenker meg om, så dro vi faktisk på tur før mobiltelefonens tid også, så vidt.. Jeg var 18 da vennegjenget gikk på skitur over vidda, uten å ha med mobiltelefon. Tenk på det…. Uansvarlig…😁 


Jensemann, som han selv kalte seg for, sa at “Friluftsliv handler ikke om bragder” og jeg er superenig i det. Friluftsliv er å nyte å være ute. Ekspedisjoner er noe helt annet og jeg driver ikke i ekspedisjons-bransjen. Der er det plass til andre enn meg. Jeg trenger ikke gå fortest eller lengst eller høyest, men jeg elsker å presse meg passelig mye og liker å presse meg så mye jeg klarer i ny og ne. Jeg nyter å være på tur sammen med flotte folk og jeg vil gjerne være på tur i flere dager for å få tid til å roe ned. Jensemann sa at “Ei uke på tur er for kort, det blir bare stress” og jeg er litt enig for hvis man skal på tur som krever mye utstyr, så kan det bli mye organisering for lite moro. Da må man organisere så man slipper så mye utstyr, for eksempel ved å bruke hytta si, åpne koier, DNT-hytter  eller båt til overnatting.

Jeg vant jaggu signert bok på inngangsbilletten.Jeg trives på tur alene, men er mest på dagsturer uten selskap. Rekorden er ei ukes hyttetur, kun sammen med hunden min. Riktignok var dette på en enkel fjellhytte, men allikevel et stykke unna en bragd. Men, man trenger ikke drive med bragder, så det så.


Eventyreren Stein P. Åsheim skrev i slutten av “brev” til sitt tippoldebarn, på bestilling fra Miljøverndepartementet:


“Lev et liv som gir gode minner. Det er hele hemmeligheten.

Og én ting til: Ikke vent med det”.

Driv et friluftsliv som gir deg gode minner!
Kjør på og god tur!

#friluftsliv #jakt