NYT RYPEJAKTA OG VIS MÅTEHOLD!

 
Småviltjakta ble avsluttet 15. mars og i dag kom FeFo med pressemelding om jaktsesongen 2017/2018. NRK-Finnmark ringte og ba om intervju med leder i Alta jeger- og fiskerforening (meg) i saken og av intervjuet ble det en liten snutt på NRK-Nordnytt i kveld.

Lenke til Nordnytt 21.03.2018:

https://tv.nrk.no/serie/distriktsnyheter-nordnytt/DKTR98032118/21-03-2018#t=3m57s
 
Tina og Lotta (breton på 2,5 år) på vellykket jakt
 
Lenke til pressemeldinga:

http://www.fefo.no/no/presse/Documents/PM180321_fasit_rypejakt_2017_18.pdf

 
 

I høst varslet FeFo at det var lite ryper og innførte derfor de strengeste jaktbegrensningene noensinne. Pressemeldingen i dag viser at det i år ble felt under en fjerdedel av fjoråret og at uttaket representerer en lavere andel av bestandsestimatet enn i 2016/2017. Det ble i sesongen 2017/2018 aktivert 20.192 jaktdager, mot 30.686 jaktdager året før. Det ble refundert jaktkort for 350.000 kr.

 

Jeg tenker at dette viser at jegerne har tatt høstens rypetelling på det høyeste alvor og har vist måtehold. Mange lot være å jakte i det hele tatt. Når FeFo valgte å selge jaktkort før bestandsvurderinga var ferdig, så var det eneste riktige å gjøre å refundere jaktkort for de som ikke ønsket å benytte det. Det var kanskje flest tilreisende som benyttet refusjonsmuligheten, da det er dyrt og langt å reise til Finnmark for å tenne bål og være på telttur.
 

Aisaroaivi – Kvalsund
 
 

Rypa er rødlistet og vi må alle ta et ansvar for at ikke rypa skal bli så utryddingstruet at den blir fredet. Det blir verre å reversere en fredning enn å vise måtehold nå og uttaket må derfor være bærekraftig.  

Jeg var nylig på høringsmøte som FEFO arrangerte i Alta og folk har mange gode forslag til hva som kan gjøres for å styrke bestanden av rype og andre spørsmål knyttet til småviltjakta.  AJFF har nedsatt en arbeidsgruppe som jobber med høringssvar til FeFo på deres forlag til revisjon av retningslinjer for småviltjakt på Finnmarkseiendommen.Det skal formuleres et fyldig høringssvar og det blir spennende å se hva FEFO legger seg på videre.
 
Lenke til høringsutkastet fra FeFo:

http://www.fefo.no/no/jakt/Sider/Smavilt.aspx

 

Jeg oppfordrer alle til å være ansvarlige og være med på å dra lasset for å sikre en bærekraftig rypebestand i Finnmark. Personlig tenker jeg at dette ikke handler om matauk for noen av oss som er aktive rypejegere. Selve rypejakta er utrolig spennende, men det er andre dimensjoner ved jakta som er like givende, så hvis tellingene til høsten viser lite fugl, så oppfordrer jeg alle til å nyte tur, gode hundearbeid og biff fra butikken!
Blogglisten

 

TAR STYRINGEN I MANNSBASTIONER

Kjenner jeg er litt stolt over at jeg har blitt valgt av årsmøtet i Alta jeger- og fiskerforening til leder av lokallaget. Det er lov å være stolt av det.

Jeg ble spurt av valgkomiteen om jeg ville stille som kandidat og var på tur å svare;
 -«NEI, det har jeg ikke tid til.»


Men, så tenkte jeg at jeg måtte tenke meg litt om. Jeg har en travel jobb, men det har da de fleste, så det er ikke en unnskyldning. Ungene har flydd ut av redet og jeg mener at jeg (forhåpentligvis) har egnethet til å få dette til. Tross alt skal jeg ikke styre Statoil, men en frivillig organisasjon med 650 medlemmer. At jeg ble spurt er en tillitserklæring, som jeg fikk inntrykk av at flere sto bak, og det var godt å kjenne på. Så da stilte jeg som kandidat og ble valgt, og da var lokalavisa på hugget og ville skrive om dette.

Altaposten (se bilde av artikkel over) syntes vinklingen om at kvinner tar over ledelse i mannsbastioner var kjempeinteressant. Jeg skjønner det, men håper og tror at dette valget ikke handler om kjønnskvotering inn i tillitsverv. Jeg tror at vi ved å rekruttere damer inn i aktivitetene som jeger- og fiskerforeninger arrangerer, ved å ta vel i mot folk generelt og ved å invitere til å delta i verv og påta seg oppgaver, så vil damer også ta seg plass i tillitsverv. Jeg mener at den største bøygen for å kaste seg ut i aktiviteter man ikke har gjort før er usikkerhet. Vil jeg mestre dette?

Mange damer gir tilbakemelding til oss etter kurs i hagleskyting, fluekasting, GPS osv, at det er positivt å bli møtt av noen som ikke synes det er rart at man trenger litt ekstra støtte for å innta en ny arena. Menn «dundrer» ofte på, mens vi damer skal være så forbaska sikker før vi tør å hive oss utpå. Hold høyt Pippi Langstrømpes fane: «Det har jeg aldri gjort før, så det går sikkert bra!»

Damer kan, – og begynner å ville.
Vi trenger bare å føle litt mestring på området før også vi «dundrer på».
Blogglisten