WHY?

Hvorfor bruke ei nydelig mars-helg inne på møter?
Jeg kunne heller vært ute på ski, ligget langflat på et reinskinn og pilket på isen, drukket kaffe i sola og spist kvikk-lunsj.

 

Hærliggøy gjeng (Per Johnny, Dan, Per Erling, Ingrid, Marte og eminent sjåfør Bernt). Strikking, kaffe, gode historier og til og med en joik gjorde turen over fjellet unnagjort i en hattefokk.Det kunne jeg ha gjort, men jeg valgte å dra til Lakselv på årsmøte i NJFF-Finnmark. Og vet du hva, det var virkelig en flott helg og vel anvendt tid.

Helene Bertelsen, Marte Brekke, Ingrid Klykken og meg på fylkesårsmøtet.

Det var selvfølgelig vanlige årsmøtesaker som årsmelding, regnskap og budsjett. Men, i tillegg hadde fylkeslaget fått tak i strålende gode forelesere. Hva med pukkellaksens vandring og gyting?? Gjesp, tenkte jeg da jeg så programmet. Men det engasjerte skikkelig og jeg er klar til å gå i fakkeltog om jeg får sjansen, for å kjempe mot invasjonen av pukkellaks(lenke) i norske elver. Rolf S. Kollstrøm fra Sør-Varanger JFF dro oss gjennom trussel, tiltak og muligheter i kampen mot pukkellaksen. Fysj! Pukkellaksen er på Norsk svarteliste(lenke) og dette vil vi ikke ha i elvene våre. Tenk om pukkellaksen presser ut vår skattede Altalaks fra elva vår. Nei, nei, nei.  

 Så fikk vi høre fra Tomas Aarvak (Norsk Ornitologisk Forening)om det har effekt på småviltet å ta ut rødrev. Ja, det har det – punktum!Einar Asbjørnsen (Utmarksleder i FeFo) informerte om statistikk og vurderinger om jakt og fiske på Finnmarkseiendommen. Dette er helt klart superrelevant for oss jegere og hobbyfiskere.

Utmarksleder i FeFo Einar Asbjørnsen foreleste om jakt og fiske på Finnmarkseiendommen


Fylkesårsmøtet hadde også fått Ann Eva Isaksen fra forbundsstyret i NJFF og vår nye generalsekretær i NJFF, Eldar Berli, til å komme oppover. Berli snakket blant annet om hvorfor man er med i et forbund som NJFF. Han sa at man ikke kan være enige i alt, men at man har en felles visjon man kan enes om: Jakt og fiskeglede for alle, for alltid. Inspirerende folk!

 

Generalsekretær i NJFF, Eldar Berli tok turen til fylkesårsmøtet i NJFF-Finnmark
En ting var de faglige innleggene, økonomi og strategi for fylkeslaget, men så er det jo så flotte folk i foreningene også. Jeg hadde møtt mange før og fikk noen nye bekjentskaper. Flotte, inkluderende, morsomme og litt sprøe friluftsmennesker. Er det rart man trives i sånne forsamlinger? Mye latter og moro på kveldene og så valg på søndag formiddag. Og jada, – jeg er god til å samle på arbeidsoppgaver og sa ja til en varaplass i styret i fylkeslaget. Gleder meg til å bidra.
 

Så “Why”? Hvorfor knø inne på møter mens sola steiker ute?

    • For det første så ante jeg ikke noe om værvarselet da delegatene til årsmøtet ble valgt.
    • Men, jeg har lært masse nytt om jakt og fiske, om pukkellaks og dverggås og om forvaltning av naturen vi elsker å ferdes i.
    • Jeg har truffet masse utrolig flotte mennesker, som jeg gleder meg til å møte igjen på tillitsvalgtkonferanser, styremøter, årsmøter og på kurs.
    • Og tenk, fra Alta var tre av fire delegater damer. DET er kvinnerepresentasjon gitt! NJFF, her har dere 75% kvinneandel!! Tenker den sitter i forhold til kvinnesatsinga i forbundet😊😊


#friluftsliv#jakt#fiske#finnmarkJFF

hits

MONSEN OG MEG

Foredrag med Lars Monsen altså, det må jo være motivasjonspille tenkte jeg. Og det var det absolutt. En ettermiddagstime med Lars Monsen i den lokale Kultursalen ga meg ny respekt for fyren og også litt å tenke på. Lars Monsen framstilles ikke som en overbarsking i TV-seriene, men fy flate hva den mannen har styrt med, – og overlevd.Jeg hadde uten tvilt vært død og begravet, eventuelt spist opp av en bjørn, hvis jeg skulle ha prøvd meg på noen av eventyrene hans. Men, så har han da trent noen år på å bli god. Han er skikkelig råsterk, godt trent, har masse erfaring i å mestre fysiske og mentale utfordringer, samtidig som han gir inntrykk av å inneha en svær porsjon innlevelsesevne i andres utfordringer. Tenk bare på TV-serien Uten grenser og hvordan han fikk deltakerne til å presse seg selv, samtidig som han hadde så utrolig respekt for utfordringene de hadde og viljen de viste. For noen råinger de folkene var, jeg bøyer meg dypt i støvet!

Beste gjenget på Lars Monsen foredrag med matchende luer, delt ut av arrangøren😃

 

 
 

 

 

Lars Monsen snakket masse om eventyrene han har vært på, om kulde, smerte, møter med rovdyr, vennskap, om Trine og masse om hundene. Han hadde stort fokus på sikkerhet, men at man kan trene seg opp til både å tåle smerte, å sulte og det å fryse. Nå liker jeg ikke spesielt noen av disse tilstandene, men er jo enig i at det er trenbart å tåle en støyt. Monsen sa at “Det sitter i hue. Kroppen har det vondt, men det kommer til å gå over”. Jaja, før eller siden går det vel over, men man må tenke sikkerhet først og fremst.

 


Lars Monsen er absolutt maskulin, men han sier at “Er du macho, så dauer du”. Så kan man tenke litt over hva adjektivet macho betyr.

Er macho rett og slett å  være maskulin slik det står i bokmålsordboka:

Oppslagsord Ordbokartikkel

macho a3

I dette vinduet skal du finne tabell a3 for oppslagsordet macho

(utt matsjå; spansk ‘maskulin, viril’) mannsdominert

Eller er det kanskje mer slik jeg og Monsen tenker om macho: You use macho to describe men who are very conscious and proud of their masculinity (Collins Dictionary).
Uansett, så er han en barsking, og virker som en jovial og trivelig fyr.Etter foredraget stoppet jeg for å ta bilder av nordlyset, noe jeg fikk middels dårlige bilder av med mobilen, men der kom jaggu hovedpersonen ruslende. DA kunne jeg ikke dy meg, men spurte skamløst om en selfie.

Monsen og meg.Så, hva sitter jeg igjen med etter kvelden med Monsen: Man må trene på det man ønsker å mestre, -uansett hva det er, tenker jeg. I friluftsliv-sammenheng så klarer man å ha det litt vondt, å være sulten en stund og fryse litt. Det kjennes utrolig deilig etter at man har dinglet et passe stykke utenfor komfortsonen og landet på beina. Det er tilfredsstillende å kjenne at man fikk til, at man mestret. Men, man MÅ tenke sikkerhet! Du vet følelsen når noe går galt, og du erkjenner at “Hadde jeg bare……”! I små doser er dette helt OK, men ikke lek med liv og helse. Livet er skrekkelig skjørt! Take care!

 

# friluftsliv