30:2

Onsdag var jeg på årets viktigste kurs: Hjertestarterkurs. Alta JFF har kjøpt inn hjertestarter og arrangerte kurs der vi var 10 stykker som deltok. Røde Kors stilte med to instruktører og med positive folk og morsomme kommentarer ble kurset skikkelig bra, og forhåpentligvis får man aldri bruk for dette.Vi lærte om basis førstehjelp og fikk beskjed om å ringe 113! Det er bedre å ringe og få beskjed om at dette går så bra så, enn at man venter for lenge. AMK veileder på om det er fare for liv eller om du kan ta en taxi til legevakta.   


Her trener jeg og Eva Cathrine Nilsen på bruk av hjertestarter. Spørs om stakkars Anna (navnet på pasienten vår) ville overlevd vårt forsøk på hjerte-/lungeredning (HLR) in real life, men vi ble flinkere etter litt trening:På telefonen min har jeg Luftambulansens app: 113. Når du godtar på innstillinger i telefonen at appen sender koordinater for hvor du er, så kommer det opp på AMK (Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral) sin skjerm hvor du befinner deg i samme øyeblikk som de tar telefonen. Last ned appen 113 dere!! Jeg måtte ringe 113 en gang fra vidda og stedsplassering gikk veldig mye raskere enn å måtte sjekke GPS, GPS på telefonen eller dirigere i forhold til kart. Tenk hvis jeg da hadde gått fri for strøm på telefonen før jeg fikk gitt beskjed om hvor jeg var. Huff! På AMK så vet de hvor det befinner seg hjertestartere og hvordan man får tak i disse.  


Litt har endret seg siden jeg sist tok førstehjelpskurs, men det er detaljer som hvor mange hjertekompresjoner som skal tas i forhold til innblåsninger og sånn. Nå for tiden er det 30 hjertekompresjoner og 2 innblåsninger som gjelder. Det viktigste er å få en oppfrisking i ny og ne på generell førstehjelp: Ring hjelp og skaff frie luftveier. I gamle dager skulle man sjekke puls, sånn er det ikke nå lengre: kjenn etter pust med øret og med ei hand på brystkassa til pasienten. Ingen pust=ingen puls, ikke bruk tid på å leite etter puls.

Konsentrerte deltakere i AJFF på viktig opplæring.
Kursholderen vår lærte oss også noen nye faguttrykk, for eksempel “Den vonde dutten”, som oftest kalt Solar Plexus. Fire fingerbredder over “Den vonde dutten”, eller sånn midt mellom der brystvortene bør være, der skal hendene ligge ved hjertekompresjon. Og så “Tannelegemunn”. Hos tannlegen må man gape høyt. Det må man også gjøre for å dekke over pasientens munn når man skal gjøre munn til munn-metode for å dekke over hele munnen på pasienten.

 

Slik gjør man det: Trykk på lenke.
Hjerte-/lungeredning (HLR) blir man forresten ganske sliten av etter hvert og hvor lenge skal man egentlig holde på? Svaret fra kursholderen var greit: Så lenge vi klarer! Man kan bare gjøre en feil, å det er å ikke gjøre noe.

Det føles virkelig litt betryggende å ha gjennomgått et slikt kurs. Meld dere på hvis dere har mulighet! Og til ulike foreninger og lag der ute: Søk om økonomisk støtte til innkjøp av hjertestarter og til kursing! Vi (Alta JFF) har fått det. 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg