IKKE LETT Å VÆRE STÅENDE FUGLEHUND I DYPSNØ

Før Konoaens tid var jeg med på å arrangere kurs for stående fuglehunder. Alt var godt planlagt og tilrettelagt. Lokale til teori var leid. Lunsj og kaffe var bestilt på tradisjonsrike Suolovuobme fjellstue. Terrenget var sjekket ut og kurset fulltegnet. 

Men, så var det været da. Og klimaet generelt kanskje. Det har snødd, – og snødd. Og så kom i tillegg kulda.

Det er jo greit for folk å kle ute kulda, og for så vidt ikke så vanskelig å kle på hundene heller. Gradestokken viste -17 da vi startet ut og påkledninga tok litt tid. Sokker med borrelås, kondomdresser og varmedekkener på hundene, dunjakker og ull i flere lag på hundeførere.

 
Så startet vi ut. Jeg med min lille breton-frøken. Hun har fint og flott kennelnavn, men til daglig kalles hun for Tia. Tia er forkortelse for “This Is Anfield” og min datters påfunn :-). Etter en liten halvtime, så hadde Tia svære isklumper langs overkant av sokkene. Sokker syr man forresten enkelt selv og jeg kommer straks med et innlegg om dette. Vel, jeg tok sokkene av henne og smurte på tykt med labbefett. Det funket mot ising, men ikke mot snømengdene. Rypene hadde vært smarte nok til å holde seg unna flatene og det var masse rypespor i skog og kratt. Der var det også snø, masse snø. Og så sier vi at ryper har hønsehjerne. De har jo riktignok det, men denne gjengen var i alle fall smarte nok til å holde seg i skogen.  
 
Tia holder rasestandard, men breton-tisper er ikke spesielt høye og når bikkja må svømme i dypsnøen, og selv med god teknikk på “hunde-svømminga” mangler det framdrift, så er det vel heller små sjanser for å jobbe effektive søk etter ryper.

 

Hundene fikk i alle fall jobbet og virket ikke kalde, men etter et par timer med padling i dypsnø ga vi opp og gikk tilbake til fjellstua. Oppsitteren på fjellstua serverte den aller beste bidosen jeg har smakt, rett og slett. Bidos er en tradisjonell samisk reinkjøttsuppe med litt tykk buljong og den varmer helt inn til ryggmargen i en småfrossen jakttreningskropp. Jeg skjønner at samene har en forkjærlighet for kokhet buljong når de kommer inn fra fjellet. Det smakte himmelsk.

Kurset ble litt mer teoretisk enn planlagt, men maten var fortreffelig og kursholder fylte på med tips, råd og øste av en rikholdig kunnskapsbank. Dette er det tredje kurset vi holder eksklusivt for damer og mange av deltakerne er førstegangs fuglehundeiere, som brenner inne med masse spørsmål om ting de lurer på. De to første kursene har vært helgekurs, der det sosiale har vært viktig, mens dette var dagskurs. På kursene vi arrangerer deltar ofte folk som er nyinnflyttet til området og da kan dette være gode arenaer for å bli kjent med andre med samme interesser.
Men, det var det klimaet da. Jaja, utendørs toppidrett kan vel være litt uforutsigbart og vi vet absolutt hvor vi bor. Men, lærerikt og hyggelig var det uansett.
-Og bidos anbefales på det varmeste hvis du noen gang kjører forbi Suolovuobme fjellestue 🙂
(For tidligere lesere: Innlegget har tidligere vært publisert på gammelbloggen)
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg