Ikke spøk å være fødselshjelp

Fire friske, fine bretonvalper❤️❤️❤️❤️

Tia har fått sitt første kull og jeg har vært fødselshjelper for første gang.
Jeg hadde innhentet gode råd fra Tia sin oppdretter, hennes veterinærmann og fra min faste veterinær, så følte meg ganske trygg på oppgaven.

Fostervannet gikk allerede fredag ettermiddag, så jeg måtte sikre med mine to mentorer at det ikke var fare på ferde når ikke valpene kom med en gang. Temperaturen på tispa ble målt og alt fulgte ellers boka, det vil si gjennomsnittet av alt man finner på nett om hunders fødsel.

Å få et termometer stukket inn i hekken var ikke noe Tia var spesielt begeistret for, men en ting er sikkert, hun finner seg i alt jeg utsetter henne for. Så lenge det ikke gjør vondt selvfølgelig. Annenhver time, halen til side og mål temp… Stakk forresten feil første gang….
Ups.

22 timer etter at fostervannet gikk startet rier og etter en times tid kom første valp, frisk og fin. Den nybakte førstegangsmammaen tok knekken på fosterhinna og rundvasket den lille, men navlestrengen beit hun ikke av. Jeg hadde kokt hyssing på forhånd og valgte å overta det arbeidet for Tia. Det står at man helst ikke skal klippe av navnestrengen, for da kan det blø en del. Knyt for og riv av. Så det gjorde jeg.

Hver valp har egen morkake og det sies at tispa bør få rydde opp et par-tre morkaker. Det klarte jeg ikke å se på. Med dattera mi og ei venninne av henne på FaceTime, skyflet jeg unna etterbyrden. «Håper ikke det gikk en valp med i vaskevannet nå». Måtte sjekke for sikkerhetsskyld😁.

Ekstra oppbløtet våtfor gikk unna, liggende.

Fra første til fjerde og siste valp var ute gikk det omtrent fire timer. I løpet av denne tiden hadde jeg fått greit med vann i henne og litt utvannet våtfor, så hun virket ikke utslitt. Men da valpene var behørig rundvasket og alle diet godt, så slukte hun masse mat og vann, liggende med valpene montert på hver sin patte.

Nå har Tia vært ute en lynrask tur (hun nektet, men jeg bar henne ut for å tisse), spist og drukket godt, dusjet understellet og roen har senket seg i valpekassa. Sliten fødselshjelper har spist sein middag og tar kveld.

Den nybakte mammaen måtte tvinges til å gå fra valpene i to minutter for tissing, kjapt måltid og en rask dusj😁

Se ikke bort i fra at det vil komme noe valpebilder herfra den kommende tiden😁🐶🐶🐶🐶

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg