JENTENE KJØRER PÅ!

hits

hits
Sist helg var jeg på NJFF’s jakt- og fiskesenter på Flå, invitert for å holde et innlegg om kvinnesatsinga i Alta jeger- og fisk. Å bruke en fredag og påfølgende helg på dette satt litt langt inne, men jeg hadde jo sagt ja, så da var det bare å gjennomføre. Da jeg tok over som leder i Alta jeger- og fisk, overtok Grete som leder for kvinneutvalget, og hun var med til Flå. Kjempeflott!! 


Alta jeger- og fisk har har rundt 650 medlemmer og i år er ca 30% av dette kvinner. Da vi restartet kvinneutvalget i Alta i 2014, var kvinneandelen på 16%. Slettes ikke verst i forhold til snittet på landsbasis, men NJFF har satt hårete mål i forhold til kvinneandel, så da kjørte vi på og dette har NJFF lagt merke til. 
Når man styrer med frivillig arbeid, så mener jeg det er viktig å gjøre ting man liker. Det er tross alt fritida man bruker på dette. I AJFF-damegruppa har vi hatt som ledetråd at vi arrangerer det vi selv synes er morsomt og har kurs om tema vi selv har lyst til å lære om. 

Bestillinga for innlegget mitt på Flå var å bidra til motivasjon og nye ideer for kvinnekontaktene i landet, så i tillegg til skrytesession om alt vi har gjort, så snakket jeg om ting jeg mener har funket. 

Noe av det vi styrer med og som kanskje kan gjøre at noen flere jenter i Alta hiver seg med: 
Vi har hatt tre helgekurs og et dagskurs for dressur og trening av fuglehund. Det har vært skikkelig sosialt, masse god mat og masse hyggelige folk fra hele fylket. 


Vi har hatt haglekurs hver vår for damene, vi har hatt faste dameskytinger en gang i uka og har avslutta sesongen med Sprudletreffen. Sprudletreffen er jegertrap med sponsede og damevennlige premier. Vi har på gang å kjøpe inn flere dametilpassede utlånsvåpen og jeg anbefaler alle å teste litt ulike våpen før man kjøper selv.


Kvinneutvalget har arrangert minst et fluefiskekurs hver vår. På bildene her har med oss et filmteam og opptakene er med i en serie om Altaelva J Slikt er god reklame for det vi styrer med! Nå i sommer skal vi ha Damedøgn i selveste AltaelvaJ 

Hvert år har vi hatt kurs i bruk av kart/kompass og GPS. Det har vært veldig populært og til nå har alle funnet veien tilbake til klubbhusetJVi har hatt vilt- og vinkurs med proff vinkelner som kursholder. Vi hadde en kokk som sto for tips og råd for tilbereding av vilt, samt at han laget maten. Alle hadde med seg ei opptint rype, så kurset vi i prikkevering (alle kan det begrepet etter innlegget om prikkevering av ryper?) og alle måtte gjøre det selv. Vi hadde kjøpt inn laks, hare og reinkjøtt som kokken tilberedte. Så ble vi kurset om vin og smakte ulike viner til de forskjellige rettene, til og med dessertviner. Å spytte ut når man driver prøvesmaking, er sløsing og frarådes av hensyn til miljøet.

Vi har flere ganger invitert vår samarbeidspartner G-sport til demonstrasjon og testing av hagler. Det har vært vinn-vinn for begge parter og G-sport har vært god på å sponse oss med premier til Sprudletreffen.
Damegruppa har arrangert helgekurs i vinterjakt på rype med overnatting på en gammel fjellstue. Det var ikke så mange med første gang, men det har vært etterspurt senere. Vi er litt tilbakeholdne i fht. vinterjakt, så vi har latt være å ha flere kurs foreløpig. Vinterjakt er hett diskusjonstema i mange fora. 

Damene i AJFF  har vært aktiv da klubbhuset vårt ble bygd, -spesielt på beising er vi råe. Vi tok også på oss rundvasken, men måtte kjøre obligatorisk  argumentering om likestilling og kjønnsdiskriminering… Men, dugnad e gøy og vi vant innflyttingsfesten! 

I tillegg har vi hatt flere soppkurs, soppturer, treningsturer med hund og vi prøver å finne tid til å presentere oss på jegerprøvekursene. 
Noe av det vi mener har funket (og som kanskje kan være tips for andre):
1. Spør noen, vi er så dårlige på å melde oss til frivillig arbeid! Vi tenker ikke på det, eller ønsker ikke å stikke oss fram. Typisk damer! I arbeidet har vi fokusert på å be folk inn, invitere og ønske velkommen, både til aktiviteter og tillitsverv. Og forskning viser at damer sier oftere ja enn menn gjør. Vi trenger bare å trygges litt før vi krever plass. Ved årsmøtet i år endte vi nesten opp med kampvotering om varaplass til kvinneutvalget, så vi måtte faktisk ha to J
2. Rekruttering til verv: Det er ikke helt nødvendig å si eksakt hvor mye arbeid vervet innebærer. Det e litt flåsete sagt, men la overraskelsene komme gradvis. Dessuten vet man jo ikke helt hvor mye arbeid det blir,  for man MÅ sette aktivitet i fht kapasitet! Man kan ikke ta alt med det samme, flere tar forhåpentligvis på seg oppgaver og mange ting går etterhvert på automatikk. Tillitsvalgte damer er rollemodeller og drar flere damer med inn.
3. Be om hjelp: NJFF har tusenvis av «JA-mennesker» i organisasjonen. Hos oss har vi hatt full støtte fra alle utvalg. Gi oppriktig og velfortjent ros, også opp i systemet, det inspirerer! Be om hjelp på en hyggelig måte. Og dere: Gutta liker å hjelpe oss damene. Det er i alle fall vår erfaring.
4. Dette er fritid: Vi gjør (nesten) bare det vi synes er gøy! 
5. Lavterskel: Legg opp til allsidige aktiviteter som angår jakt, fiske OG friluftsliv! Tilbudene skal ha preg av lavterskel for å få damene med inn i interesseområdet og ha noen (få) aktiviteter der barna kan være med.
6. Profilering av differensierte priser: Søk støtte overalt, men husk å rapportere. Kvinner, barn og unge er prioriterte områder for økonomisk støtte. Økonomisk støtte gjør at vi kan ha differensierte priser og det skryter vi rått av.
7. Fordel ansvar og oppgaver, men følg opp, etterspør og støtt praktisk og mentalt! Man kan ikke gjøre alt selv! Men, da må man hjelpe folk til å få til, da blir det gøy for alle og leder slipper å jobbe seg i hjel.
8. Vær hyggelig og positiv!

Profilering: 
Det tar for lang tid å la ryktet gå fra munn til munn, så spre det  glade budskap. Jeg har gått noen runder med meg selv for å velge å fronte aktiviteter og jentesatsingen vår i media. Det er noe med å stikke hodet fram, som vi jenter har mer aversjon mot enn gutta.

Status 2018: 
☺Vi har økt fra 16,4% damer i fjor til 30,4% i 2016 (og dessverre ned igjen til 27% i 2017). 
☺Vi har ikke vansker med å få damer til å ta verv, bank i bordet!!!  
☺Vi hadde fire damer med i siste NM Nordisk Trap, det er råbra! Når Grete er ferdig restituert, så kommer den femte. 
☺Vi har fire godkjente kvinnelige hagleinstruktører. 
☺I fjor var leder for fiskeutvalget ei dame, på grunn av kapasitet er hun nå «bare» vara til to utvalg.
☺Gutta hos oss er kjempemisunnelig på alle aktivitetene i damegruppa. Her har AJFF aktivitetsplaner på gang, der begge kjønn er i målgruppa.
☺Vi har historiens første kvinnelige leder i AJFF.
Vi synes fortsatt at dette er gøy.

Og gøy ble det jaggu på Flå også. Med varmere temperatur
i vannet enn i lufta hjemme og 30 varmegrader på Flå, så
var det bare å nyte sommer, sol, bading, -og skytesimulator😃

Anslått badetemperatur i Gaptjern: 21 deilige varmegrader.Jeg begynner å få kontroll på “foranhold”. Jippi! Bare det var verd turen til Flå. 

Takk for laget Grete, takk til Silje for hjelp da teknikken sviktet og jeg ble bittelitt stresset, og takk for invitasjonen fra NJFF!

Blogglisten

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg