SILISJOHKKAS RYPER

Silisjohkka hytteforening har hatt ekstraordinært styremøte, selv om foreninga ikke er stiftet da. Men, i alle fall, det er krise i landet og årets høytradisjonelle langfredagsmiddag må avlyses! Styret bifalt dette, men vedtok enstemmig at det blir ryper på menyen neste års langfredag. Tradisjon er tradisjon, og man tuller ikke med slikt.

Siden vi ikke kan avholde årets rypemiddag i samme skala som vi bruker, så tar jeg med innlegg fra en tidligere påskemiddag.
Innlegget herfra og ned har vært publisert på Blogspot, men temaet er like relevant fortsatt og for nye leserne så kan det jo være noen ideer å hente. Jeg påberoper meg ikke å ha utpregede kokkeferdigheter, men synes det er trivelig å by på middag med familie og gode venner. Da må man jo lage mat da og som rypejeger er det aller størst stas å lage ryper til middag. Rypene som kommer på bordet hos meg har jeg som dere skjønner selvfølgelig høstet selv, ved hjelp av frøken Breton-Tia.

Rypene til denne påskemiddagen ble servert med potet/søtpotetstappe, russiske erter, epler med tyttebærkjerne og grønnsaksblanding med sprøstekt bacon. Gjestene var familie og medlemmer i Silisjohkka hytteforening. Til dessert bydde jeg på sjokoladefondant med bringebær fra egen hage og is til.

Dette er festmiddag, – og hver gang vi har rypemiddag så får ungene (20 og 21 år nå…….) høre at dette må de spise med andakt!

 

Russiske erter har jeg som oftest med til vilt og jeg har alltid rikelig med saus. Resten av tilbehøret varierer. Russiske erter kan lages greit hjemme og jeg kommer med et eget innlegg om dette.

Siden rypemiddagen ble servert på hytta, så gjorde jeg ferdig så mye som mulig hjemme i forkant, med tilgang til rennende vann og oppvaskmaskin.

Kraft:
Ingredienser:
Skrog, krås, lever, lår av rype.
2 sjalotte-løk
2 gulrøtter
1 båt hvitløk
1 liten sellerirot
10-12 einebær
Timian
Laubærblad

Framgangsmåte:
Brun skrog, krås, og eventuelt lår i godt smør. Noen bruker også leveren til dette. Alt kan med fordel deles i mindre biten for å bli brunet jevnt. Rensk og kutt sjalotte-løk, gulrøtter, hvitløk og sellerirot i grove biter og la det brunes med i et par minutter. Hell på vann til rypedelene er dekket, ha oppi einebær, timian og laurbærblad og la krafta putre i maks 30 minutter.

Ikke la krafta koke for lenge, det er lett for å smake bittert hvis den står for lenge. Sil krafta og kjøl raskt ned hvis den ikke skal brukes med en gang.

 

Saus til 5-6 porsjoner:
Prøv denne sausen. Oppskrifta byttet jeg til meg fra Hans Brimi (bror til Arne) for utlån av en fax for mange år siden, men har justert den litt etter hvert (Fotnote 1).

Ingredienser:
2 ss demerera-sukker
3 ss bringebæreddik
5 dl god kraft
3 dl rømme eller kremfløte.
2 ss usaltet smør
Salt og pepper

Framgangsmåte:
Ha demerera-sukker i en tykkbunnet kjele og smelt det på svak varme. Ta kjelen av varmen, ha eddiken oppi og la det frese litt. Ha så i kraft og fløte/rømme. Kok inn til ca 5 dl. Rør inn smøret og smak til med salt og nykvernet pepper. Jevn eventuelt sausen med maisenna utrørt i litt vann eller maisennajevner.  

Dersom du synes sausen smaker litt for syrlig, så ha oppi noen skiver brunost. Hvis motsatt, så ha i bittelitt ekstra bringebæreddik. La sausen putre på svak varme mens du ordner til resten av middagen.

Epler med tyttebærkjerne:
Skrell og del epler, hver gjest får et halvt eple. Ta ut eplekjernen med en teskje. Det finnes helt 100% sikkert noe fancy verktøy til dette og lignende operasjoner, men man klarer det greit med ei skje. Ha eplene i kaldt vann til du er klar til å steke dem. Legg en teskje rørte tyttebær i midten av hver eplehalvdel og stek dem i 20-30 minutter i stekeovn på 180 grader. Sett av plass til rypene de siste 8 minuttene.

 

Steking av rypebryst og hjerter:
Ingredienser:
2-3 rypebryst per person
Salt og pepper
Godt smør, f.eks. meierismør.

Framgangsmåte:
En godt voksen dame, som for øvrig er æresmedlem i Alta jeger- og fiskerforening, sa en gang: Rypebrystene skal så vidt mellomlande et øyeblikk i stekepanna. Moralen er: Brystene skal ikke gjennomstekes, de skal bare brunes i panne og fortsatt være litt rå i midten. Jeg bruker å brune dem på middels varme, legge dem i ildfast form, for så å pakke forma inn i folie og en handduk til jeg er klar for å ettersteke. Hjertene brunes kjapt og legges i samme form. Rypene skal etterstekes på 180 grader i ca 8 minutter og det er det siste du gjør før servering.

Alternativt kan du brune rypebrystene og så ha dem oppi sausen. Da må de putre der i mindre enn en halvtime, eller minst et par timer. Et eller annet kjemisk skjer etter en halvtime og rypene blir seige. Etter et par timer har de godgjort seg igjen.

Søtpotetstappe:
Beregn alltid mer poteter enn til vanlig kokte. Skrell og kutt poteter (Amandine er best til stappe) og søtpotet i terninger. Kok dem møre. Bruk aldri salt i kokevannet når du skal lage stappe, da blir stappen seig. Mos stappen, ha i litt av kokekraften og så mye fløte som du har lyst til. Ha oppi litt smør og smak til med salt og pepper.


Grønnsaker etter smak:
Det gjør seg med noe grønt på fatet, så stekte eller dampede rosenkål tar seg fint ut. Sammen med stekt bacon smaker det veldig godt til viltkjøtt.

Vin til rype:

Vi har hatt vin- og viltkurs i damegruppa til jeger- og fisk. Vininstruktør Jorunn ga oss denne huskeregelen:
“Ikke viner med mye tanniner til rype, velg Rohne”.
Denne er litt dyr, men et festmåltid med rype verdt og bare helt vidunderlig til rype:

Trykk her for å komme rett inn på vinmonopolets beskrivelse av denne snasne vinen

 

Sjokoladefondant:
Sjokoladefondant er superenkelt å lage og kan gjøres klart i god tid.
Her er en lett og sikker oppskrift: Enkel sjokoladefondant fra Matprat

Utfordringen har vist seg å være konsistensen på det ferdigstekte produktet. Det har, med skam å melde, vært servert alt fra muffins til veldig-flytende “sjokolade-sak”. Jeg har eksperimentert med sjokoladeganasj inni, steketider og så videre. Nå testet jeg å steke sjokoladefondantene fra halvfrossen tilstand. Det funket og jeg må innrømme at ungene virket positivt overrasket over at ALLE sjokoladefondantene for en gangs skyld hadde perfekt konsistens. Vel, de sa det vel rett ut også, på en hyggelig og berømmende måte: “Wow mamma, denne gangen var alle skikkelig perfekt.”   

Når underverkene er ferdigstekt, så legg en serveringsasjett oppå fondant-forma og snu hele greia opp ned. Ta forma forsiktig av og sikt litt melis over. Dander med en kule iskrem og hele bringebær. Serveres varm! NYTELSE!

 

Og Mas Amiel til desserten!!!
Hærlig. Høy alkoholprosent (16,5), søt og sødmefylt.

Lenke her til denne nyyydelige lekkerbiskenen som passer til dessert

 

Nyt et skikkelig festmåltid!

Fotnote 1:
For den yngre garde, så er fax en forkortelse for telefax og ble brukt før man oppfant e.post. Fax var en maskin der man puttet inn et ark man ville sende, trykket inn faxnummeret til mottakeren og så kom arket ut av den andre sin fax-maskin 😉 😉.

#friluftsliv

#mat

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg